pensioen.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
woensdag 19 juni 2024

PCOB: Pensioencommunicatie komt te vaak niet aan bij ouderen

PCOB: Pensioencommunicatie komt te vaak niet aan bij ouderen 35% van de PCOB-leden zegt dat hun pensioenfonds hen niet informeerde over een korting op hun uitkering. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het PCOB-onderzoek over beleving rond pensioenen. De communicatie van pensioenfondsen treft daarmee lang niet altijd doel. PCOB-voorzitter Rienk van Splunder maakt zich ernstig zorgen over deze uitkomst: "Daar zit dus iets goed fout: of er werd niet gecommuniceerd, of de communicatie 'kwam niet aan'. Voor de PCOB alle aanleiding om in de komende periode op grond van de uitkomsten van het onderzoek met een aantal belangrijke spelers in het pensioenveld, zoals de Pensioenfederatie, in gesprek te gaan en hier de vinger bij te leggen." Pensioenspecial De PCOB presenteert de uitkomsten van het onderzoek in een Pensioenspecial die, via het ledenmagazine Perspectief, aan alle ruim 100.000 leden wordt gezonden. Van Splunder: "Wij vinden het belangrijk om ook zelf leden goed voor te lichten over een belangrijk onderwerp als de pensioenen Uit het onderzoek blijkt dat PCOB-leden ook van ons verwachten dat wij onafhankelijke informatie verstrekken over pensioenen. Vandaar dat wij een Pensioenspecial als bijlage bij ons ledenmagazine verzenden." Uit het onderzoek blijkt verder dat een gevoel als 'ongerustheid' hoog scoort. Er is ook berusting en teleurstelling, maar een derde van de PCOB-leden voelt zich niet helemaal lekker bij wat er allemaal gebeurt en maakt zich ongerust. Er is een onbestemd gevoel, dat zaken aan het schuiven zijn. Veel mensen hebben een brief gekregen van hun pensioenfonds, waarin staat aangegeven dat er gekort wordt op het aanvullende pensioen, dat er geen inflatiecorrectie plaatsvindt, of dat de uitkering wat omlaag gaat. Het is uniek in de Nederlandse pensioengeschiedenis, dat zulke brieven worden rondgestuurd. De zekerheid van een pensioen tot aan je dood, is aan het kantelen.

De Pensioenspecial valt vanaf komende zaterdag bij de PCOB-leden op de mat, tijdens de Pensioendriedaagse, die georganiseerd wordt door 'Wijzer in Geldzaken'. Over het onderzoek Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Direct Research onder 2200 willekeurig geselecteerde PCOB-leden. Over de PCOB De PCOB is een vereniging met ruim 100.000 leden, die vanuit de waarden zorgzaamheid, rechtvaardige verhoudingen en rentmeesterschap opkomt voor de belangen van senioren. De 355 plaatselijke PCOB-afdelingen, verspreid door Nederland, vormen de ruggengraat van de vereniging. De PCOB wil vanuit het christelijk-sociaal gedachtegoed een eigen geluid laten horen. Leden van de PCOB maken deel uit van een maatschappelijke beweging die zich inzet voor alle ouderen. Het landelijk bureau van de PCOB is gevestigd in Zwolle.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning