pensioen.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
woensdag 19 juni 2024

Adfiz doet tegenvoorstel aan Verbond over garantieregeling

Brancheorganisatie Adfiz pleit voor het opzetten door het Verbond van Verzekeraars van een dekkingsgarantieregeling en een vermogensgarantieregeling voor verzekeraars. Het voorstel volgt op een pleidooi van Verbondsdirecteur Leo de Boer eerder deze week voor een adviesgarantieregeling. Bij zo'n regeling zouden in de optiek van De Boer Adfiz en de OvFD het voortouw kunnen nemen.

Onder de titel 'Boer met kiespijn' reageert Adfiz op het voorstel van de Verbondsdirecteur. "Adviseur weg en de klant een probleem? Welnee, een nieuwe adviseur is zo gevonden", aldus Adfiz. Volgens de brancheorganisatie is het probleem veel groter als de verzekeraar omvalt. "Dan heeft de klant een groot probleem: polis weg, kapitaal weg, pensioen weg. Prima plan dus, zo'n garantieregeling, maar dan wel voor de verzekeraars."

Adfiz stelt dat de vrees van De Boer dat de zorgplicht na een faillissement van een tussenpersoon bij de verzekeraar over de schutting gaat "onzin" is. Een beetje intermediaire verzekeraar weet vogens de brancheorganisatie zijn klant naar een nieuwe adviseur door te verwijzen. Het terugboekrisico kan een drempel vormen voor de overgang van polis of assurantieportefeuille naar een andere tussenpersoon, erkent Adfiz, dat daarvoor echter wel een oplossing ziet. "Bij faillissement van de adviseur neemt de verzekeraar het terugboekrisico voor zijn rekening. Een hele normale gang van zaken wanneer je debiteur omvalt. Als het De Boer ernst is om de klant de garantie te bieden dat hij altijd bij een adviseur terecht kan, dan lost hij dit makkelijk in eigen keuken op. Of moeten we zijn voorstel voor een garantiefonds zien als een oplossing waardoor verzekeraars hun verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen?"

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning